(Botanisch) erfgoed in Suriname

Planterswoning

Historische planterswoning op plantage Alliance

Google Earth foto

Google Earth foto van Warappa kreek gebied in Noord-Suriname

Erfgoed in Suriname
De plantagegeschiedenis is 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname nog zeer zichtbaar. Net als de diversiteit van het Surinaamse volk tonen ook overblijfselen van menselijke aanwezigheid stukjes koloniale geschiedenis. Langs de Commewijne en Suriname rivier zijn vele gebieden nog steeds bekend onder hun plantagenaam. ‘Reijnsdorp’, ‘Barbados’ en ‘Montpellier’ verwijzen naar Surinaamse historie, verweven met de Nederlandse, Engelse en Franse. Ook bij ‘Blauwgrond’, een voormalig plantage waar men indigo verbouwde (waarvan men blauwe kleurstof kan winnen), ziet men een historische connectie.

Privé-initiatieven en NGO’s laten zien dat er interesse bestaat voor bescherming van erfgoed. Voorbeelden hiervan zijn organisaties zoals Stichting ter Behoud van Oudheden Suriname (STIBOSUR), Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en herstelprojecten voor educatieve en (eco)toerisme doeleinden op voormalig plantages Reijnsdorp (http://www.warappakreek.com), Peperpot (http://plantagepeperpot.nl) en Frederiksdorp (http://www.frederiksdorp.com). Op plantage Reijnsdorp gebruikt men de resultaten van dit onderzoek bij de ‘Heritage trail’ die in 2014 opent.

 

Oude mangoboom op plantage Bergendaal

Oude mangoboom op plantage Bergendaal

Botanisch Erfgoed in Suriname
Trans-Atlantische zeevaart zorgde voor de verspreiding van planten uit Afrika, Azië en Europa over de plantages in Suriname. Naar het botanische erfgoed van de plantages in Suriname is nog bijna geen onderzoek gedaan, hoewel het een bron van informatie is over het Surinaamse volk en hun geschiedenis. De geschiedenis van Suriname ziet men gereflecteerd in de planten die alle groepen inwoners van Suriname meebrachten. Ook in de gebruiken en namen voor de plant zit informatie opgeslagen. Met de kennis van de Surinamers over de planten in hun omgeving kan men deze unieke overblijfselen uit de turbulente geschiedenis van Suriname in historische context te plaatsen. Elke plantage plant vertelt een eigen bijzondere verhaal.
Naar het botanische deel van het erfgoed van de plantages is nog nauwelijks onderzoek gedaan, hoewel het een bron van informatie is over het Surinaamse volk en hun geschiedenis.

Erkenning, bescherming en educatie over het unieke levende deel van Suriname’s turbulente geschiedenis is zeer belangrijk voor de bewustwording over het botanisch erfgoed van de plantages bij Surinaamse burgers, wetenschappers en toeristen. Het Botanical Heritage of Suriname Project streeft na bij te dragen aan dit alles.